Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Marta_tusia
Student
Dołączył: 21 Lut 2010
Posty: 168
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 22:37, 28 Maj 2012 Temat postu: Pytania na zaliczenie wykladu |
|
|
Pytania są tylko z peptydów, jeśli nie macie to prosze
1. Generalna strategia i założenia ogólne syntezy peptydów
2. Podaj dwie osłony grupy aminowej, przedstaw sposób ich zakładania i ściągania.
3. Podaj dwa przykłady osłon grupy karboksylowej, przedstaw sposób ich zakładania i ściągania.
4. Tworzenie wiązania peptydowego – napisz mechanizm sprzęgania za pomocą karbodiimidów i estrów aktywnych
5. Ograniczenia i wady syntezy peptydów w roztworze
6. Podstawowe warunki syntezy peptydów w fazie stałej (SPPS)
7. Budowa nośnika w SPPS
8. Przedstaw schemat przebiegu syntezy peptydu z wykorzystaniem SPPS
9. Podaj parametry dobrej żywicy
10. Dobór taktyki w SPPS: Boc-/Bzl; Fmoc/tBu
11. Planowanie syntezy w SPPS
12. Napisz schematycznie jakie jest zastosowanie peptydów syntetycznych
13. Krótko opisz osłony grupy -aminowej, podaj trzy wzory osłon typu uretanowego
14. Mechanizm usuwania grupy Boc- i Fmoc
15. Co to jest ortogonalność? Przykłady osłony ortogonalnej wobec Boc- i Fmoc
16. Napisz po jednym przykładzie osłon grupy aminowej typu :
a) sulfonamidowego i sulfenamidowego b) alkilowego
Scharakteryzuj krótko każdą z nich i opisz warunki ich ściągania
17. Osłony grupy karboksylowej w postaci soli
18. Scharakteryzuj rodzaje osłon grupy karboksylowej, opisz jedną z nich
19. Porównanie syntezy peptydów w roztworze i na nośniku
20. Opisz budowę żywicy chlorometylowanej, aminometylowanej i PAM. Jak otrzymać żywicę PAM z żywicy chlorometylowanej?
21. Przyłączanie pierwszego aminokwasu do żywicy Merrifielda i PAM
22. Scharakteryzuj żywice BHA i MBHA, napisz do czego prowadzi finalne odszczepienie peptydu od żywicy i w jakich warunkach się je przeprowadza
23. SPPS – oznaczenie stopnia osadzenia pierwszego aminokwasu: analiza Kjeldahala i aminokwasowa
24. SPPS – osłony grupy funkcyjnych w łańcuchu bocznym : -OH (Thr, Ser, Tyr)
25. SPPS – osłony grupy funkcyjnych w łańcuchu bocznym : -SH – mostki disulfidowe
26. SPPS – osłony grupy funkcyjnych w łańcuchu bocznym : -COOH
27. SPPS – osłony grupy funkcyjnych w łańcuchu bocznym : -COONH2
28. SPPS – osłony grupy funkcyjnych w łańcuchu bocznym : pierścień indolowi
29. SPPS – osłony grupy funkcyjnych w łańcuchu bocznym : ugrupowanie guanidynowe
30. Tworzenie pierścienia sukcynimidowego (Asp)
31. Racemizacja w trakcie syntezy peptydów
32. Metody odszczepiania peptydów od nośnika w taktyce Merrifield’a
33. Metody tworzenia wiązania peptydowego
34. Jakich reszt aminokwasowych dotyczy problem alkilowania w trakcie syntezy peptydów i jak się mu zapobiega (w trakcie jakich etapów syntezy trzeba się liczyć z tą reakcją uboczną)?
35. Monitorowanie reakcji deprotekcji grupy aminowej i reakcji „sprzęgania”
36. Diketopiperazyny w syntezie peptydów
37. „Trudne sekwencje” w trakcie syntezy peptydów
38. „Wmiatacze” w syntezie peptydów
ale teraz prośba jeśli ma ktoś z cześci cukrowej to niech wrzuci )
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Iza
Moderator forum
Dołączył: 07 Lut 2011
Posty: 191
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 6:00, 29 Maj 2012 Temat postu: |
|
|
dzięki. Ja znalazłam jakies stare pytania sprzed 2 i 3 lat wiec moze sie tez przydadzą.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Iza
Moderator forum
Dołączył: 07 Lut 2011
Posty: 191
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 6:01, 29 Maj 2012 Temat postu: |
|
|
Egzamin KSO Cukry i Białka
1. Narysuj struktury D-glukozy występujące w roztworze wodnym.
2. Przedstaw mechanizm powstawanie hemiacetali.
3. Wymień reakcje monosacharydów.
4. Do jakich produktów prowadzą reakcje monosacharydów?
5. Tworzenie cyjanohydryn.
6. Działanie mocnych kwasów na monosacharydy.
7. Działanie zasad na monosacharydy.
8. Metody pomiaru stężenia glukozy w roztworze.
9. Powstawanie glikozydów (mechanizm).
10. Narysuj wzory i podaj krótki opis: sacharozy, laktozy.
11. Narysuj wzory i podaj krótki opis: maltozy i celobiozy
12. Czy sacharoza jest cukrem redukującym? Dlaczego?
13. Opisz budowę i funkcje skrobi.
14. Różnice między skrobią, celulozą.
15. Różnice między glikogenem i chityną.
16. Różnice w budowie ściany komórkowej bakterii Gram(+) i Gram(-).
17. Opisz strukturę i zastosowanie dekstranów.
18. Opisz glikozaminoglikany.
19. Zasada działania polarymetru.
20. Narysuj wzór glukozy i opisz poszczególne sygnały widma protonowego.
21. Jak na podstawie widma NMR odróżnić anomer α od anomeru β?
22. Narysuj i nazwij po jednym przykładzie epimeru i enancjomeru.
23. Tworzenie osazonów.
24. Reakcje redukcji monosacharydów.
25. Opisz glikoproteiny.
26. Opisz glikolipidy.
27. Opisz zjawisko mutarotacji. Narysuj mechanizm katalizowany kwasem i zasadą.
28. Reakcje, które prowadzą do wydłużenia łańcucha w cukrach (redukcja Fischera i redukcja Kilianiego).
29.Przedstaw reakcję przekształcenia się α- aldoz w α- ketozy. W jakim środowisko sprzyja tej przemianie.
30. Wymień konformacje w jakich mogą występować cukry sześcioczłonowe.
________________________________________
Pytania z zakresu syntezy peptydów:
1. Krótko opisz syntezę peptydów w roztworze.
2. Porównaj syntezę peptydów w roztworze z syntezą na nośniku stałym – korzyści i ograniczenia.
3. Przedstaw ideę syntezy taktyką Merrifiled’a oraz Shephard’a – pokaż różnice.
4. Podaj cechy dobrej żywicy w SPPS wraz z przykładami.
5. Co to jest i w jakim celu się stosuje analizę Kjedahl’a i analizę aminokwasową ?
6. Wyjaśnij co to jest i podaj przykłady tzw. wymiataczy.
7. Przedstaw grupy ochronne cysteiny stosowane w taktyce Merrifield’a.
8. Przedstaw cykliczne produkty uboczne mogące powstać w trakcie SPPS.
9. Przedstaw grupy ochronne histydyny.
10. Wyjaśnij proces racemizacji występujący w SPPS.
11. Podaj sposoby tworzenia wiązania peptydowego – środki kondensujące.
12. Porównanie taktyki Boc/Bzl i Fmoc/tBu.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Iza
Moderator forum
Dołączył: 07 Lut 2011
Posty: 191
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 6:10, 29 Maj 2012 Temat postu: |
|
|
1. Narysuj wzory i podaj krótki opis: sacharozy i laktozy.
2. Opisz zjawisko mutarotacji.
3. Opisz glikozaminoglikany.
4. Wyjaśnij na przykładzie dowolnych monosacharydów co to enancjomery i
epimery.
5. Redukcja monosacharydów.
6. Utlenianie monosacharydów.
7. Tworzenie cyklicznych hemiacetali na podstawie glukozy.
8. Reakcja estryfikacji.
9. Podać wzór witaminy C oraz udzielić kilku informacji na temat tego
związku, jego działania i roli w organizmie?
10. Od czego zależy wartość skręcania światła spolaryzowanego?
11. Skrobia opisz i podaj wzór.
12. Wzór i opis glikogenu.
13. Budowa i funkcje celulozy (plus produkty otrzymywane z celulozy).
14. Stereoizomery - izomery przestrzenne (opisać na podstawie aldehydu).
15. Zasady rysowania w projekcji Hawortha. Przejście z projekcji Fishera
do Hawortha.
16. Przykład deoksysacharydu.
17. Przedstaw reakcję działania odczynnika Tollensa na aldozy. Czy
ketozy reagują tak samo jak aldozy w tej reakcji?
18. Przedstaw reakcję działania odczynnika Fehlinga na aldozy. Czy
ketozy reagują w ten sam sposób?
19. Reakcja z fenylohydrazyną.
20. Jakie znasz syntetyczne słodziki (wymień i napisz wzory).
21. Narysuj wzory i podaj krótki opis maltozy.
22. Przedstaw reakcję dowolnej aldozy z HCN. Do otrzymania jakich
produktów prowadzi ta reakcja?
23. Różnice między skrobią a chityną.
24. Tworzenie osazonów.
25. Opisz glikolipidy i glikoproteiny.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|